Vacature Beleidsadviseur/projectleider Duurzaamheid

Gemeente Losser maakt werk van duurzaamheid! Daarom zijn wij voor het programma Duurzaamheid op zoek naar een innovatieve, creatieve Beleidsadviseur/projectleider Duurzaamheid (1,0 fte, minimaal 28 uur – maximaal 36 uur per week)

Ben jij een bevlogen en innovatieve beleidsadviseur/projectleider die zich in wil zetten voor een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving? Heb jij de Twentse nuchterheid in je maar kun jij ook dromen over de toekomst? Mooi! Dan zoeken wij jou!
                        
In 2050 moet de energievoorziening in Losser helemaal duurzaam zijn. Bij die landelijke doelstelling haken wij vol enthousiasme aan. De gemeente neemt daarin haar verantwoordelijkheid maar wil nadrukkelijk ook samen met inwoners en organisaties werken aan deze duurzaamheidsdoelstellingen. Het thema duurzaamheid staat ook steeds meer op de agenda in de verschillende dorpskernen. In verschillende kernen zijn werkgroepen actief of zijn er al coöperaties opgericht die verder invulling geven aan de duurzaamheidsdoelstellingen voor hun kern(en). Daarnaast werken we samen met andere gemeenten in Noord-Oost Twente en zien we initiatieven van particulieren of ondernemers op ons afkomen. Om nieuwe initiatieven te ontwerpen en projecten zowel inhoudelijk als procesmatig te begeleiden en te realiseren zoeken wij een collega. 

Wat ga jij doen?

Als beleidsadviseur/projectleider Duurzaamheid binnen het programma Duurzaamheid adviseer jij over het brede vakgebied van duurzaamheid, energie en klimaatdoelstellingen en ben jij hiervan de ambassadeur. Jij bent de aanjager van verduurzaming, energietransitie en het behalen van de doelen van het klimaatakkoord. Gemeente Losser heeft een stevige ambitie op dit gebied. Als gevolg van de energietransitie ontstaan er in toenemende mate vraagstukken en initiatieven die de gemeente strategisch moet vormgegeven en inpassen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van wind- en zonneparken en duurzame gebiedsontwikkeling van zowel nieuw als bestaand gebied. Vanuit kennis en ervaring ben jij als beleidsadviseur/projectleider in staat doelen en belangen van alle stakeholders, intern en extern, met elkaar te verbinden en vertaal jij dit naar concrete plannen. Binnen het programma Duurzaamheid ga jij een aantal projecten leiden.

Jij draagt hier aan bij door samen met de programmamanager Duurzaamheid het (meer-)jaarprogramma, projecten en plannen te initiëren, te formuleren en te leiden. Je schakelt tussen, beleid, omgeving en uitvoering.

Je takenpakket bestaat o.a. uit:

 • het aanjagen van verduurzaming, energietransitie en het behalen van de doelen van het klimaatakkoord; 
 • het (mede)ontwikkelen van visie op strategisch niveau;
 • het opstellen, leiden en realiseren van beleidsplannen en projecten binnen het programma duurzaamheid;
 • om hier goed invulling aan te geven, verricht je onderzoek en volg en evalueer je relevante ontwikkelingen die jouw vakgebied raken;
 • contact voeren met verschillende stakeholders en afwegen van belangen bij het opstellen van jouw adviezen;
 • je bent verantwoordelijk voor voorlichting en communicatie inzake de ontwikkeling en uitvoering van plannen, en projecten;
 • je signaleert risico’s, verbeter- en/of knelpunten en verricht onderzoek ;
 • het adviseren binnen regionale samenwerkingsverbanden op gebied van duurzaamheid (energie en klimaat);
 • je adviseert jouw collega’s, management en bestuur over de ontwikkeling, toepassing en uitvoering van het beleid.

Wat vragen wij van je? 

Wij verwachten dat je minimaal HBO+/WO-werk en denkniveau hebt. Je bent opgeleid in een relevante richting en hebt meerdere jaren ervaring opgedaan binnen het werkveld van energie- en duurzaamheid. Ervaring binnen een overheid is een pré en je hebt bij voorkeur affiniteit/ervaring binnen het werkveld ruimtelijke ordening. 
Je weet helder jouw standpunten te beargumenteren en draagvlak hiervoor te creëren. Je bent een open en toegankelijke persoonlijkheid.

Kenmerken:

 • Affiniteit/ervaring met en strategische visie op duurzaamheid
 • Kennis van de toepasselijke wet- en regelgeving
 • Communicatief sterk, zowel in overleg met inwoners en ondernemers als in het schrijven van beleidsstukken
 • Je hebt gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en (werk)ervaring in een politiek/bestuurlijke omgeving
 • Je hebt ervaring in het leiden en inhoudelijk begeleiden van projecten
 • Je hebt een duidelijke proactieve, innovatieve en creatieve instelling en kijkt met een frisse blik tegen de duurzaamheidsvraagstukken

Hoe ziet onze organisatie er uit?

Wil jij werk wat er toe doet? Werk met grote maatschappelijke relevantie? Dan is een baan bij de gemeente Losser misschien iets voor jou!
Bij ons werk je samen met en voor de samenleving. Kom je bij ons werken dan zet jij je dagelijks in voor de inwoners, ondernemers en instelling van de prachtige dorpen Beuningen, De Lutte, Glane, Losser en Overdinkel.

Wij hebben daarbij het uitgangspunt dat de samenleving als eerste aan zet is (eigen kracht) en wij dat als gemeente faciliteren. Je zorgt er samen met jouw collega’s voor dat we toegankelijk en dienstverlenend zijn richting onze inwoners. Onze kernwaarden zijn: vertrouwen, verantwoordelijkheid, flexibel en verbonden. We zoeken collega’s die oog en oor hebben voor de maatschappij en voor elkaar, en voor wie deze kernwoorden een uitdaging zijn.

Past dat bij jou? Dan is dit ons aanbod

De functie is bij voorkeur 36 uur per week. In overleg is deeltijd mogelijk. Je krijgt in eerste instantie een dienstverband voor één jaar (met één maand wettelijke proeftijd). Je krijgt een goed salaris (afhankelijk van jouw opleiding en werkervaring) tussen de € 3561,- en € 5169,- bruto per maand (functieschaal 11). Daarnaast krijg je een vrij besteedbaar keuzebudget van 17,05%. Je mag zelf weten wat je hiermee doet, bijvoorbeeld meer salaris, meer vrije dagen of een opleiding.
Je mag je werktijd bij ons flexibel indelen. Ook kun je in overleg gedeeltelijk thuis werken.
Er is voor deze functie budget beschikbaar voor één jaar. In oktober 2021 wordt geëvalueerd of en hoe de functie structureel wordt ingevuld.

Wil je solliciteren?

Solliciteer dan direct via deze link en vul je gegevens in op het sollicitatieformulier. Stuur je brief en CV als bijlage mee. De uiterste inzenddatum is 20 januari 2021

Wil je meer weten over deze vacature?

Heb je vragen? Dan kun je contact opnemen met Dick Ramerman, programmamanager Duurzaamheid. Telefoonnummer 0612506960, e-mailadres: d.ramerman@losser.nl

Over de gemeente Losser

Losser is misschien wel het best bewaarde geheim van Twente. De vijf kerkdorpen van de gemeente worden omringd door een glooiend buitengebied waar het riviertje de Dinkel door het landschap meandert. Niet voor niets staat de gemeente bekend als de Schatkamer van Twente. Met recht, want de gemeente is rijk aan natuurschoon en cultureel erfgoed. Maar er is ook van alles te doen en te beleven op sportief en recreatief gebied. Daarnaast kent Losser een heel prettig woon- en werkklimaat.