Team vrijwilligers ruimt structureel afval op in buitengebieden van gemeente Losser

Tijdens de Nationale Klimaatweek is zwerfafval een belangrijk thema, iets waar we met z’n allen wat tegen kunnen doen. Zwerfafval is slecht voor de natuur en zorgt voor veel overlast en schade. Afval dat mensen in de natuur weggooien kan ontzettend lang blijven liggen. De natuur doet er 10 tot 20 jaar om plastic zakken te verteren, kauwgom verteren duurt wel 20 jaar en blikjes zelfs 50 jaar. In gemeente Losser ruimt daarom op dit moment een groep van inmiddels 67 vrijwilligers het zwerfafval in de buitengebieden op. 

Snel een groot team vrijwilligers


Initiatiefnemers Frans Wijlens en Ben Kemperink merkten al snel dat ze niet de enigen waren die iets wilden doen aan het rondzwervend afval langs de buitenwegen in onze gemeente. Twee weken nadat ze met de vrijwillige zwerfafval opruimactie startten, hadden zich al 45 vrijwilligers aangemeld. De organisatie heeft bij alle vrijwilligers afvalgrijpers, hesjes, handschoenen en plastic zakken bezorgd. Elke vrijwilliger heeft een eigen stukje buitengebied waar hij of zij zwerfafval opruimt. Hoe vaak dat gebeurt is afhankelijk van de hoeveelheid afval. 
Helaas mag het team om veiligheidsredenen en aansprakelijkheid niet langs de provinciale ruimen, terwijl daar het meeste afval ligt. In de dorpen zelf ruimen de medewerkers van de gemeente.

Zichtbaar effect


Tijdens de Landelijke Opschoondag op 20 maart dit jaar zijn de vrijwilligers met het opruimen begonnen. Toen kwamen ze met zakken vol terug. Op de World Cleanup Day afgelopen 19 september hebben de vrijwilligers weer zo’n opruimactie gedaan. Het viel op dat de hoeveelheid afval zich ten opzichte van maart had gehalveerd: een mooi resultaat! Ook kun je het verschil duidelijk merken als je nu door de gemeente fietst.

Enthousiasme en veel eigen initiatief 


De actie werkt zo goed doordat de vrijwilligers enthousiast zijn en veel initiatief nemen. In De Lutte is zelfs al een WhatsAppgroep aangemaakt speciaal voor het opruimen van het zwerfafval. Op dit moment is de organisatie nog op zoek naar vier of vijf vrijwilligers voor het buitengebied van Beuningen.  

Wilt u meedoen met de zwerfafval-opruimactie? 


Dat kan via Frans Wijlens via de mail: frans.wijlens@gmail.com of telefonisch: 06 36275589.  

 

zwerfafval 1