Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

Startbijeenkomst Dementievriendelijk Losser groot succes

De grote zaal van ’t Losser Hoes zat tot de nok toe vol tijdens de startbijeenkomst Dementievriendelijk Losser gisteravond, 19 september.

Professionals van de gemeente en betrokken organisaties zoals stichting Fundament, Dementie Twente, de Actieve ontmoeting, ‘t Gilde etc., mantelzorgers, ondernemers, verenigingsleden en mensen die in hun dagelijks leven met dementie te maken hebben waren allen aanwezig. Het doel van de avond was om elkaar te ontmoeten, informatie en ervaringen te delen, vragen te stellen en uit te leggen wat een dementievriendelijke gemeente inhoudt. Een mooie bijeenkomst, onder leiding van Annet Meijerink en  omlijst door theatercollectief ZINthese, dat inzicht gaf in het dagelijks leven met mensen met dementie. Het onderwerp dementie leeft ontzettend in Losser.

Wethouder Anja Prins was aanwezig om toe te lichten hoe de gemeente het doel om een dementievriendelijke gemeente te worden wil halen. Zo krijgen alle medewerkers van de gemeente een training ‘GOED omgaan met dementie’. De gemeente stimuleert ondernemers en verenigingen om haar medewerkers ook deze training te laten volgen. Dit schept meer onderling begrip en zorgt er voor dat iemand met dementie langer volwaardig mee kan doen in de samenleving.

Ervaringsdeskundigen aan het woord

Joop Kruger van ‘t Gilde legde uit hoe zij omgaan met mensen die dementeren. Zij gaan op zoek naar iets wat deze persoon nog wel kan en wat hij of zij wel leuk vindt om te doen. Mieke Bouwhuis van de Actieve ontmoeting vertelde over de mogelijkheden in vrijwillige dagbesteding die er zijn voor mensen, die geen indicatie hebben. Supermarkt Plus Bellers deelde de moeite die zij nemen om hun personeel goed te trainen in de omgang met mensen met dementie. Hun winkel heeft inmiddels het certificaat Dementievriendelijke winkel behaald! Een mantelzorger vertelde haar ontroerende verhaal over haar vader met dementie, die zij al 9 jaar verzorgd.
Al deze verhalen en ervaringen zorgden voor veel reacties uit het publiek. Er werden tips gedeeld, vragen gesteld, informatie uitgewisseld en nieuwe ideeën opgedaan. Zoals het organiseren voor een avond speciaal voor mantelzorgers.

Opgeven voor de training GOED omgaan met dementie?

Wilt u uzelf of uw medewerkers opgeven voor de training hoe om te gaan met mensen met dementie? Stuurt u dan een mail naar dementievriendelijk@losser.nl. U krijgt dan meer informatie over waar en wanneer u de training kunt volgen.

Omgaan met dementie doen we samen!

Noaberschap is een belangrijk gemeengoed in de gemeente Losser. Naar elkaar omzien en zorgen dat we allemaal mee kunnen komen in onze samenleving. De wens om mensen met (beginnende) dementie te helpen om een waardevolle bijdrage aan de Losserse samenleving te kunnen blijven leveren, is groot. En niemand kan dit alleen. Dit doen we samen met elkaar!

Wethouder Anja Prins

Wethouder Anja Prins

Gerard Kanne

Gerard Kanne