Prijzen voor vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie 2021

Aandacht voor inwoners die zich belangeloos inzetten

Vandaag bracht wethouder Anja Prins een bezoek aan alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die waren genomineerd voor de vrijwilligersprijzen van 2021. In totaal werden vijf vrijwilligers en drie vrijwilligersorganisaties genomineerd. Alle genomineerden ontvingen vandaag een bos bloemen. De vrijwilligersprijs 2021 ging naar Marieke Ruijter – van der Weide. De vrijwilligersorganisatie van 2021 is het Formulieren Informatie Team (FIT). Zij ontvingen vandaag een geldprijs en een bronzen beeld. 

In vorige jaren reikte wethouder Prins de vrijwilligersprijzen uit tijdens de nieuwjaarsreceptie. Vanwege het coronavirus kan dit jaar, net als vorig jaar, niet doorgaan. Het gemeentebestuur wil de vrijwilligers toch in het zonnetje zetten door coronaproof bij hen langs de deur te gaan. 

Vrijwilligers ook juist tijdens coronacrisis van onschatbare waarde 
Wethouder Prins: “In de gemeente Losser zet een grote groep mensen zich belangeloos in voor de samenleving. Juist ook afgelopen jaar is weer gebleken hoe belangrijk dat is. Als gemeentebestuur staan wij hier graag bij stil en spreken onze waardering uit met de Vrijwilligersprijs. Tijdens de coronacrisis hebben sommige mensen het extra moeilijk of kunnen contacten wegvallen. Vrijwilligers zijn dan van onschatbare waarde. Daarom zijn we vandaag niet alleen langsgegaan bij de winnaars om onze waardering uit te spreken, maar langs alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die genomineerd waren.”

Vrijwilliger van 2021

Marieke Ruijter – van der Weide ontving de Vrijwilligersprijs omdat ze bij een breed aantal organisaties actief is en veel bereikt heeft. Onder andere heeft ze de Kraambank Losser opgezet en maakte ze met een groep enthousiaste dames een theatervoorstelling voor meer begrip over dementie. 

Uit het juryrapport: “Veel organisaties hebben reeds gebruik mogen maken van haar talenten. Marieke is bij een breed palet aan organisaties actief. Of het nu is als voorzitter van de ouderraad op de basisschool of bij bijvoorbeeld pannenkoeken bakken bij een zorginstelling. Vol overtuiging en enthousiasme gaat Marieke aan de slag. Haar jarenlange inzet, haar vernieuwende en positieve bijdrage, hoe zij saamhorigheid bevordert - zo maar een paar kerncriteria waardoor Marieke Ruijter – van der Weide Vrijwilliger van het jaar 2021 van de Gemeente Losser is geworden.”

Vrijwilligersorganisatie van 2021

Het Fomulieren Informatie Team ontving de prijs voor de Vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers bij FIT bieden hulp aan mensen die vragen hebben over post die ze gekregen hebben, het invullen van formulieren, of het aanvragen van voorzieningen bij de gemeente. Deze laagdrempelige en belangrijke hulp helpt (financiële) problemen te voorkomen. 

Uit het juryrapport: “Bescheiden, trouw, kennis van zaken, belangeloze inzet en een groot hart voor deze goede zaak sieren de vrijwilligers van het Formulieren Informatie Team. Derhalve is het Formulieren Informatie Team Gemeente Losser uitgeroepen tot Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2021 van de Gemeente Losser.”

De jury bestond dit jaar uit: Miny van de Brink uit Losser (winnaar 2019), Robert Konter uit Overdinkel en José Bossink uit de Lutte.

Genomineerden Vrijwilligersprijs

Herman Postma, Losser
Piet Slot, Losser
Remmelt Vriesema, Overdinkel
Claudia Desmet, Overdinkel
Marieke Ruijter – van der Weide, Overdinkel  

Genomineerden Vrijwilligersorganisatie 

Automaatje
Kidsplay team Trefhuus
Formulieren Informatie Team