Oorlog en bevrijding

Op 3 april 1945 werd Losser bevrijd. Daar werd vandaag weer bij stilgestaan. Ook kon iedereen vandaag terecht in 't Losser hoes om herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog te delen.

Vanmorgen was er een herdenkingsbijeenkomst op de Algemene Begraafplaats. Hierbij waren kinderen en de leerkracht van groep 7 en 8 van OBS De Imenhof, de historische kring Losser, Oranje Comité en loco-burgemeester Harry Nijhuis aanwezig.  Zij stonden even stil bij het graf van John Ingram, de piloot die op 10 juli 1943 om het leven kwam toen zijn vliegtuig neerstortte bij De Haar tussen Losser en Glanerbrug. 

De bijeenkomst werd geopend door de heer De Leeuw, de voorzitter van het Oranje comité. Daarna sprak loco-burgemeester Harry Nijhuis de kinderen toe. Vervolgens las een leerling een voordracht voor. Daarna konden de kinderen een rode roos op het graf van John Ingram leggen. Aansluitend werd de vlag gehesen en blies Henk Filipsen The last post op zijn trompet.

Herdenking 74 jaar bevrijding door leerlingen Imenhof


Leerlingen Imen bij herdenkingsbijeenkomst op de Algemene begraafplaats

’s Middags was er in ’t Lossers hoes een bijeenkomst  over de Tweede Wereldoorlog. Iedereen die een oorlogsverhaal te vertellen had was er welkom. Sommige mensen brachten ook bijzondere voorwerpen uit de oorlogsperiode mee. Er werd aandachtig naar de verhalen geluisterd. De bijeenkomsten rond de Tweede Wereldoorlog worden tussen 1 en 19 april georganiseerd in 15 Overijsselse bibliotheken en is de start van lustrumprogramma 75 jaar Vrijheid Overijssel. Het is een initiatief van RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met de Overijsselse bibliotheken. 
 

Bijeenkomst WO II in 't Lossers hoes

burgemeester Kroon bij de bijeenkomst over WO II in 't Lossers hoes