Oktober in het teken van veiligheid

presentatie in glane

Een veilige woonomgeving maken we samen. De gemeente, de politie, samenwerkingspartners én inwoners hebben daar allemaal een rol in. “Is er sprake van regelmatige overlast? Word je benaderd om een schuur te verhuren tegen een te hoog bedrag? Of heb je op een andere manier een gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het dan bij de politie of via meldmisdaadanoniem.nl” is de oproep van burgemeester Cia Kroon. 

Zij deed deze oproep tijdens een openbare vergadering van de dorpsraad in Glane. Dit was de aftrap voor een ‘tournee’ langs de dorpen om het Integraal Veiligheidsplan te presenteren en in gesprek te gaan over veiligheid. Voor de politie zijn meldingen heel belangrijk. “Ook al zijn we niet direct ter plaatse, we bouwen zo wel een dossier op. Daarop kunnen we verder actie ondernemen,” aldus operationeel leidinggevende van de politie Richard Weghorst. In de loop van het jaar bezoeken de burgemeester en de politie de andere dorpen.

In het Integraal Veiligheidsplan staat aan welke onderwerpen de komende vier jaar extra aandacht wordt gegeven. Dit zijn een veilige woon- en leefomgeving, de aanpak van crimineel gedrag (ondermijning) en het herkennen en weerstaan hiervan. Daarbij is de insteek dat het voorkomen van criminaliteit en overlast samengaat met de bestrijding ervan. Ook de aanpak van High Impact Crimes zoals inbraken en cybercrime, staat in het lijstje met prioriteiten. In de maand oktober staat het onderwerp Veiligheid op verschillende manieren in de belangstelling. 

Week van de Veiligheid (11 t/m 17 oktober)


De landelijke Week van de Veiligheid gaat op maandag 11 oktober van start met als hoofdthema: ‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’
Door het hele land worden activiteiten georganiseerd voor ondernemers om de kans op criminaliteit zo klein mogelijk te maken. RTV Oost besteedt van maandag tot donderdag om 17:20 uur aandacht aan een van de veiligheidsthema. 

Mobiel lab 


Op 28 oktober staat er een Mobiel Media Lab voor ’t Lossers hoes. Hier geeft de politie bezoekers voorlichting over digitale criminaliteit en hoe zij zich daar zelf ook tegen kunnen beschermen. Zowel voor jeugd als voor volwassenen is er informatie te halen.