Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

Losser weer vrij

In de Pax Christieschool in Overdinkel kreeg burgemeester Cia Kroon op 7 september 2020 van Harry Dekkers van de Historische Kring Losser, een exemplaar uitgereikt van het boek  “Losser weer vrij”.

Samen met André van der Veer schreef Harry Dekkers dit naslagwerk over de gemeente Losser tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het boek wordt stilgestaan bij de vele tragische gebeurtenissen uit deze  periode die de gemeente Losser diep geraakt hebben. Ook wordt in het boek stilgestaan bij de gevaarlijke acties van verzetsstrijders als Henk Brinkgreve en Jo ter Laak. Henk Brinkgreve was verzetsleider in Oost-Nederland en Jo ter Laak was één van de eerste agenten die in bezet gebied aan het werk ging. Beide oorlogshelden moesten hun werk helaas met de dood bekopen.

Losser weer vrij

Exemplaar voor Losserse basisschoolleerlingen

Het boek is een belangrijk naslagwerk voor de gemeente Losser. Het leert nog vele generaties na ons hoe het leven in Losser 75 jaar geleden was en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Alle basisschoolleerlingen in de gemeente Losser hebben inmiddels een exemplaar van het boekje ontvangen.

Herdenkingsplechtigheid bij voormalig woonhuis van Jo ter Laak

De uitreiking van het boek werd gecombineerd met een korte herdenking. Op 7 september 1944 kwam Jo ter Laak om in Mauthausen. Er werden bloemen gelegd bij Jo’s voormalige woonhuis aan de Hoofdstraat in Overdinkel. Daar werd hij in het bijzijn van zijn familie, de huidige bewoners van het woonhuis, leerlingen van de Pax Christischool, leden van de Historische Kring Losser, burgemeester Kroon en medewerkers van de gemeente Losser herdacht. 

jo ter laak

75 jaar vrijheid

In het kader van 75 jaar vrijheid werd in de gemeente Losser eerder dit jaar al stilgestaan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde bij het joods monument en bij het graf van de familie Stegge-De Vries. Ook werd stilgestaan bij het bombardement in Glane en vond een herdenkingsplechtigheid plaats aan de Broekhoekweg/Deppenbroekweg waar verzetsstrijder Henk Brinkgreve het leven liet.