Leren & werken bij het Servicebedrijf van de gemeente Losser

We laten zien wat we doen. Dat is het motto van het Servicebedrijf van de gemeente Losser. Tijd om meer te weten te komen over de mensen achter het bedrijf, hun werkzaamheden en de rol die zij in onze gemeente spelen. Lees hier het interview met Nils.

Foto Nils InterviewIn gesprek met… Nils 


Nils Weustink (17) is een goedlachse jongeman uit Overdinkel. Sinds 1 juli heeft hij een contract bij het Servicebedrijf van de gemeente Losser. Tijd om eens met hem in gesprek te gaan over zijn werk, efficiënt werken en zijn passie voor de trekker.  

Hoe ben je bij het Servicebedrijf terecht gekomen? 

“Ik ben hier begonnen als stagiair, vanaf het Twents Carmel College. Daar volgde ik Praktijkonderwijs. De stage was er echt voor bedoeld om te kijken wat je kan en wat je leuk vindt. Dat is wel gelukt. Sinds 1 juli heb ik een contract bij het Servicebedrijf. En mag ik hier zelfstandig aan de slag!”  

Wat waren je eerste werkzaamheden hier? 

“Toen ik hier kwam had ik mijn groencertificaat al deels gehaald. Daarom begon ik ook in het groen. Later mocht ik aan de slag met de onkruidbrander, maar ik had eigenlijk maar één wens. Op de trekker zitten.” 

De trekker, is dat iets wat je altijd al hebt gewild?  

“Ja, van kleins af aan wilde ik al met machines werken. Kranen, trekkers. Het leek mij allemaal leuk. En dan denk je al snel aan loonwerkbedrijven of grondverzet. Maar hier, bij de gemeente, kan het dus ook. Na een paar dagen in het groen dacht ik ook, laten we maar beginnen met de trekker. Dat groen, dat kan ik nu wel. Ik wil door!” 

Mocht je dan direct op de grote trekker? 

“Helaas niet… ik had nog geen rijbewijs en daarom startte ik ook in het groen. Later mocht ik op een kleine trekker walsen en vegen. En daarna ook de woonwijken in. Uiteraard eerst samen met een collega, maar toen hij eenmaal zag dat het goed ging mocht ik zelf op pad. Je leert niet alleen het werk goed te doen, maar ook met ander verkeer om te gaan en zo’n groot voertuig te beheersen. 

En nu ik mijn rijbewijs heb mag ik op de grote trekker. Ik ben nu vooral bezig met het water geven aan de plantsoenen, perkjes en groenstroken in Losser, Glane en Overdinkel. Leuk werk, waarbij ik dus ook nog op de trekker mag zitten. Dat maakt het werk voor mij nog leuker.”  

En hoe bevalt het werken bij het Servicebedrijf? 

“Ik zal eerlijk toegeven dat ik wel moest wennen. Je hoort toch snel over de gemeente dat er weinig gebeurd en dat het allemaal wat langzamer gaat. De vraag: Is het wel wat voor mij? Heb ik mezelf dan ook wel gesteld. Maar na gesprekken met Bas Bolscher (begeleider vanuit het Servicebedrijf) ben ik de uitdaging toch aangegaan. En wat blijkt? Je kan hier echt in je eigen tempo werken. Kan en wil je sneller dan doe je dat. Lukt dat niet, dan is dat ook goed, zolang je je werk maar doet. Dat geeft je dus ook alle ruimte om te ontwikkelen.  

Wat kan jij bijdragen aan het Servicebedrijf? 

“Ik houd ervan om efficiënt te werken. Is de werkdag voorbij, maar moet ik nog een klein stukje van Glane doen bijvoorbeeld, dan doe ik dat nog even. Dat werkt beter dan dat ik de volgende dag weer terug moet voor dat ene stukje. Tuurlijk kan dat niet altijd, maar ik vind het niet erg om even wat langer bezig te zijn. Als het maar goed gebeurt!” 

Waar zien we jou in de toekomst? 

“5 september start ik met mijn BBL opleiding, dan ga ik hier 4 dagen in de week werken en ga ik 1 dag naar school. De entreeopleiding duurt één jaar, daarna wil ik doorstromen naar niveau 2. Zowel hier bij het Servicebedrijf, als op school, kan ik mezelf dan verder ontwikkelen en nieuwe dingen blijven leren. Uiteindelijk wil ik bij een loonwerker aan de slag. Dat is waar ik mijzelf in de toekomst zie. ” 

Heb je nog een leuk voorbeeld van jouw werk wat je met ons wilt delen? 

“Goed water geven hé. Dat zei een inwoner laatst tegen mij. Wat bleek, ik had iets te goed water gegeven, de hele plant stond onder water. Dat hoort er soms bij en dan is het leuk als iemand er een grapje van maakt.” 

Nils, bedankt voor het leuke gesprek en succes bij het Servicebedrijf!