Laat uw stem horen op 20 maart!

Op 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap Vechtstromen.

Praktische informatie over de verkiezingen vindt u op losser.nl/verkiezingen.

Wilt u meer inhoudelijke of politieke informatie over de Provinciale Staten, kijk dan op de website van de provincie Overijssel of op Overijssel kiest. Wilt u meer inhoudelijke of politieke informatie over het Waterschap, kijk dan op de website van het Waterschap Vechtstromen of op Waterschapsverkiezingen. Of lees de verkiezingskrant in eenvoudige taal van stichting Prodemos.

Stembureaus 100% toegankelijk

Met ingang van 2019 zijn alle 13 stembureaus in de gemeente Losser toegankelijk voor mindervaliden. Dat betekent dat enkele vertrouwde stembureaus komen te vervallen in verband met toegankelijkheid. Daarentegen wordt ook een aantal nieuwe stembureaus in gebruik genomen: ’t Losser hoes, Maartens-Stede & Oldenhove, Zwembad Brilmansdennen, OBS Het Kompas / Kulturhus Overdinkel, Sporthal de Luttermolen en Mariaschool Beuningen.

21 maart 2019: centraal tellen van stemmen op kandidaatniveau in de Diekmanhal Enschede

Op donderdag 21 maart vindt in de Diekmanhal in Enschede de centrale telling plaats van de stemmen op kandidaatniveau voor de gemeenten Losser en Enschede. ’s Ochtends om 8.30 uur is het officiële startschot aan de stemmentellers. De telling is openbaar en toegankelijk voor publiek. De stembiljetten die op woensdagavond 20 maart op partijniveau worden geteld, worden per politieke partij verpakt en in de stembus gedaan. Vervolgens worden de stembiljetten overgebracht naar de Diekmanhal in Enschede. Op 21 maart controleren en tellen de stemmentellers de stemmen op kandidaatniveau. Vervolgens worden de aantallen overgebracht in een ander proces-verbaal door een expertteam en wordt dit proces-verbaal in een openbare vergadering, door het Gemeentelijk Stembureau ondertekend. Op vrijdag 22 maart wordt de officiële uitslag, door de provincie Overijssel en het waterschap Vechtstromen bekend gemaakt.  

Experiment centraal tellen

De verwachting is dat door het centraal tellen het huidige tijdrovende en vermoeiende telproces efficiënter, uniformer en betrouwbaarder verloopt. Dit jaar stemden de gemeenteraden van Losser en Enschede opnieuw in met het voorstel deel te nemen aan het experiment centraal tellen. Dit is mogelijk gemaakt door een tijdelijke Experimentenwet waarmee de Tweede Kamer eerder al instemde.