Inkijkje in de aardgasvrije woning van Harald Berton uit Losser

Harald BertonHet is deze week de Nationale Klimaatweek. Dé week die in het teken staat van een duurzamere toekomst. We starten de Nationale Klimaatweek in gemeente Losser met een inkijkje de aardgasvrije woning van Harald Berton.  Hij vertelt over de ingrepen die hij in zijn huis in de Losserse Muziekbuurt heeft gedaan om geen gas meer te gebruiken. “Ik ben ervan overtuigd dat verduurzamen met iedere woning kan door de juiste investeringen te doen.”

Je bent helemaal van het aardgas af. Hoe heb je dat georganiseerd?

In 2018 heb ik dit huis gekocht en in mijn hypotheek kreeg ik een bedrag om een verduurzaamslag te maken. Als je je huis wilt verduurzamen begin je vaak met isoleren. Ik heb het andersom aangepakt en eerst grote apparaten aangeschaft. Namelijk: zonnepanelen, een warmtepomp boiler en infraroodpanelen. Later heb ik ook airco aangeschaft om verschillende kamers te kunnen verwarmen of verkoelen. Daarna heb ik het huis goed geïsoleerd en de ramen vervangen voor triple glas. Goeie isolatie zorgt er altijd voor dat je warmte beter binnenhoudt, dus minder hoeft te verbruiken. 
Kort samengevat: 
•    Om het huis te verwarmen heb ik infraroodpanelen in de keuken en woonkamer, airco-verwarming en uiteraard goede isolatie. 
•    Voor warm water om mee te douchen heb ik de warmtepomp boiler.
•    Ik kook elektrisch.

Wat zijn infraroodpanelen? 

Infraroodpanelen verwarmen niet de ruimte, maar de objecten in de ruimte. Als je eronder zit, word jij dus verwarmd in plaats van de hele kamer. Als je de panelen aan zet voel je na 5 à 10 minuten de warmte. Het voelt een beetje alsof je in de zon zit. De elektriciteit die ik voor de infraroodpanelen gebruik komt in eerste instantie van de zonnepanelen.
Welke ingrepen heb je nog meer gedaan? 
Sinds kort rij ik ook elektrisch en heb ik een laadpaal naast mijn huis staan. Hiervoor gebruik ik zowel stroom van het net, als energie van de zonnepanelen. Dat zit zo: het overschot van de energie die de zonnepanelen opleveren en niet direct nodig is voor het huishoudelijke apparaten, daar wordt in eerste instantie de auto mee opgeladen. 

Heb je tips voor andere inwoners om hun huis te verduurzamen?

Ik zou mensen die binnenkort een huis gaan kopen adviseren om verduurzamen – als het mogelijk is - mee te nemen in de hypotheek. Je hebt dan een extra bedrag te besteden. Daarnaast zijn er ontzettend veel producten op de markt. Ieder huis is anders en voor ieder huis zijn verschillende oplossingen. Als je er net als ik lol aan hebt, kun je zelf uitzoeken wat bij jouw huis past. Maar je kunt ook een energiecoach in de hand nemen die jou begeleidt. Ook zijn er bedrijven die je ontzorgen. Kijk dus vooral wat bij jou past en laat je goed informeren. 

Wil jij meer weten of de ingrepen die Harald in huis gedaan heeft?

Neem dan contact op met Manon Koopman van de gemeente Losser via m.koopman@losser.nl