Informatieavond over de energietransitie in Losser

Met een livestream, een digitale bijeenkomst, geeft de gemeente Losser op woensdag 30 juni vanaf 19.30 uur informatie over de energietransitie. De regionale energiestrategie (RES), het concept windbeleid, zonneparken en het aardgasvrij maken van wijken worden allemaal toegelicht en vragen van inwoners worden gehoord en beantwoord.

Aanleiding was de zienswijze van de vijf dorpsraden op het concept windbeleid en een gesprek met de wethouders Van Essen en Nijhuis die daarop volgde. Van Essen: “Hieruit bleek duidelijk dat windenergie niet los gezien kan worden van de andere opgaves die de energietransitie met zich mee brengt. Voor veel inwoners is de hele energietransitie nog erg abstract en er zijn veel vragen. Daarom willen we uitleg geven over wat er de komende jaren staat te gebeuren. Het verhaal van Parijs naar Losser.”

Wat betekent die Regionale Energiestrategie eigenlijk, en wat doet Losser daarin? Waarom moeten er windmolens komen als de daken nog niet vol liggen met zonnepanelen? Wat doet de gemeente voor mij zodat ik mijn woning aardgasvrij kan maken? Waarom geen kernenergie? Wanneer moet wat klaar zijn? Het zijn maar een paar vragen die je zo te binnen schieten.  

Om bewoners te informeren over de overstap naar duurzame energie in Losser en om vragen te beantwoorden, is er woensdag 30 juni om 19.30 uur een livestream via YouTube. Een fysieke bijeenkomst is helaas nu nog niet mogelijk in verband met corona. Via deze online uitzending kan iedereen thuis meekijken én vragen inzenden die zoveel mogelijk in de uitzending worden beantwoord. De gemeente wil, als dat mogelijk is, na de zomer per dorp fysieke bijeenkomsten organiseren voor verdere toelichting en vragen.

Via deze link vind je alle informatie. Daar is ook een link naar de livestream te vinden. De uitzending op YouTube is live, mensen hoeven niet in te loggen, ze kunnen gewoon kijken en komen zelf niet in beeld.

Ze kijken naar een uitgebreide presentatie, waarin zoveel mogelijk vragen worden beantwoord. Presentatrice Janneke Vaneker gaat in gesprek met wethouders Harry Nijhuis en Jaimi van Essen over de aanleiding en achtergrond van de bijeenkomst. Merlinn van Nieuwkuijk, procesregisseur Energie van Noordoost Twente, vertelt samen met beleidsadviseur Antoon Nijland over wat de energietransitie inhoudt en wat dat betekent voor Losser. Daarnaast kunnen kijkers reageren op stellingen. 

De livestream begint woensdag 30 juni om 19.30 uur.