Hybride warmtepomp en heat pipes verduurzamen de woning van Judith en Willy Heijdens uit Beuningen

In 2050 willen we in Nederland helemaal van het aardgas af.

Door het gebruik van gas warmt de aarde namelijk in snel tempo op. Die klimaatverandering willen we tegengaan. In gemeente Losser werken we hier ook hard aan mee. Hoe zorg je dat jouw energierekening omlaag gaat? We namen een kijkje in de woning van Judith en Willy Heijdens uit Beuningen. In de zomermaanden gebruiken zij helemaal geen gas meer. Ze hebben hun huis verduurzaamd met zonnepanelen, een hybride warmtepomp, heat pipes (zonneboiler), isolatie en airconditioning.

Wat hebben jullie gedaan om de stroomrekening op 0 euro te krijgen?

We hadden een hoge energierekening. We bekeken wat we daaraan konden doen. Toen de zonnepanelen opkwamen zijn we daar direct op overgegaan. Inmiddels hebben we in totaal 49 zonnepanelen. Een aantal liggen plat op het dak, zodat je ze bijna niet ziet.

Sowieso houden we van innovatie. Dat zie je nu ook terug in het hele huis. Door de jaren heen hebben we steeds meer verduurzaamd. Steeds als er iets kapot ging, vervingen we het door een duurzame variant, zoals ledlampen, etc. Hierdoor ging de energierekening al flink naar beneden. Door de zonnepanelen hebben we een stroomrekening van 0 euro.

Wat hebben jullie gedaan om de gasrekening zo laag mogelijk te krijgen?

We hebben een hybride warmtepomp en heat pipes aangeschaft. Een combinatie tussen een hybride warmtepomp en heat pipes zorgt (als de zon schijnt) bij ons voor een lage gasrekening.

  • Hybride warmtepomp = warmtepomp + cv-ketel: warmtepomp verwarmt het huis, cv-ketel verwarmt tapwater. Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp verwarmt de woning en de cv-ketel verwarmt het tapwater en ondersteunt de hybride warmtepomp bij lage buitentemperaturen. Met een hybride warmtepomp gebruik je ongeveer 70% minder aardgas. Je gebruikt met een hybride warmtepomp dus nog wel gas, bijvoorbeeld om te douchen. Maar wij wilden nog minder gas gebruiken. Toen schaften we heat pipes aan.
  • Heat pipes: verwarmen tapwater en helpen ook het warmtesysteem. Heat pipes zijn nog best onbekend in Nederland. Heat pipes kunnen water tot hogere temperaturen verwarmen dan een warmtepomp. De heat pipes zetten zonlicht om in warmte om bijvoorbeeld tapwater te verwarmen. Daarmee kun je dus lekker warm douchen. Als de zon schijnt, gebruiken wij dus de heat pipes voor warm tapwater en de warmtepomp om het huis te verwarmen. De hele zomer is onze gasrekening 0 euro. Daarnaast helpt het systeem van de heat pipes het water van de cv-ketel voor te verwarmen. Dus de heat pipes verwarmen niet alleen het leidingwater, maar ook indirect het warmtesysteem.

Jullie verkoelen en verwarmen ook nog met airconditioning. Hoe gaat dat?

We hebben op alle slaapkamers airconditioning. Hiermee kun je dus elke kamer apart nog eens extra verkoelen of verwarmen. Hierdoor hoef je in de winter niet je hele huis te verwarmen, maar kun je per vertrek verwarmen. De airconditioning verbruikt stroom, die we rechtstreeks van de zonnepanelen krijgen.

Hebben jullie tips voor andere inwoners die hun huis willen verduurzamen?

  • Begin met het isoleren van je huis. Daarmee bespaar je al veel energie. Als je gaat renoveren denk dan aan vloerverwarming. Voor vloerverwarming heb je watertemperatuur nodig tussen de 30 en 40 graden. Dat is goedkoper dan radiatoren waarvoor je water van 60 graden nodig hebt.
  • Kies bij de aanschaf van elektrische apparaten voor energiezuinige modellen.
  • Bekijk de mogelijkheden van zonnepanelen voor je huis. Bekijk zelf ook hoeveel energie je verbruikt. Daar kun je dan op afstemmen hoeveel zonnepanelen je aanschaft.

Het zijn natuurlijk investeringen die je doet om dat stroom- en gasverbruik omlaag te krijgen. Houd daarom de subsidiemogelijkheden in de gaten. Wij raden het zeker aan. Op het moment dat je die systemen in werking hebt gezet bespaar je direct. Dat geld dat je anders per maand aan de energierekening besteedt, kun je nu anders gebruiken. Zoals – voor ons – misschien wel eerder met pensioen gaan…

Judith en Willy Heijdens