Hoe verduurzaamt u uw jaren 80 woning?

In de spotlight: de aardgasvrije woning van Henk van Capelle uit Beuningen

20220209_133002In 2050 willen we in Nederland helemaal van het aardgas af. Door het gebruik van gas, warmt de aarde namelijk in snel tempo op. Die klimaatverandering willen we tegengaan. In gemeente Losser werken we hier ook hard aan mee. Hoe zet u de stap om met uw huis van het aardgas af te gaan? We namen een kijkje bij de woning van Henk van Capelle uit Beuningen. Hij gebruikt in zijn jaren 80 woning geen aardgas meer. In dit interview leest u hoe hij dit aangepakt heeft en geeft hij u zijn tips and tricks.

Wanneer besloot u over te stappen van een gasketel op een warmtepomp?

Ik ben sowieso geïnteresseerd in verduurzaming. Toen ik de vloer geïsoleerd had, realiseerde ik me dat ik ook de gasketel moest vervangen. Op dat moment was al duidelijk dat we sowieso van het gas af moeten. Door de vloerisolatie zakte het gasverbruik in huis al een stuk. Ik heb op dat moment een installateur om advies gevraagd of een warmtepomp een goede stap was. Toen ik hoorde dat dat het geval was, heb ik de overstap gemaakt.

Om de stap naar een warmtepomp te maken, heeft u eerst het huis goed geïsoleerd. Hoe heeft u dat aangepakt?

U kunt inderdaad pas de overstap maken naar een warmtepomp als uw huis goed geïsoleerd is. Een warmtepomp is namelijk een lage temperatuursverwarming. Als u dat door radiatoren stuurt, krijg u uw huis niet warm. Ik heb op meerdere manieren mijn huis geïsoleerd om zo goed mogelijk de warmte binnen te houden:

  • Vloerisolatie. Ik ben begonnen met vloerisolatie. Onder de vloer heb ik platen piepschuim geplakt. Dat is niet moeilijk als er een kruipruimte is met een beetje ruimte. Door de vloerisolatie ging het gasverbruik al behoorlijk omlaag. Daarna heb ik vloerverwarming aangelegd en de radiatoren verwijderd. Vloerverwarming aanleggen heeft pas zin als de vloer goed geïsoleerd is en is erg geschikt voor verwarmen met een warmtepomp.
  • Raamisolatie. Veel ramen in mijn huis hadden nog eerst enkel glas. Ik heb ze vervangen door HR++ isolatieglas. Dat is gecoat dubbel glas edelgas. Raamisolatie helpt ook al enorm om de warmte in huis te houden.
  • Zolderisolatie. Veel warmte gaat verloren via het dak. Daarom is het ook belangrijk om de zolder goed te isoleren. Ik heb het dak geïsoleerd met glaswol.
  • Muurisolatie. De garage is niet verwarmd, daarom heb ik ook de muur tussen de garage en de keuken geïsoleerd, zodat daar geen warmte verloren gaat. Ik heb een laag piepschuim tegen de tussenmuur geplakt.

Hoe bevalt de warmtepomp?

Hij bevalt heel goed: de kamers in huis die ik warm wil hebben, zijn lekker warm. De warmtepomp zorgt gelijk voor warm water, dus ik heb ook geen boiler meer nodig. Er zit een opslag van 200 liter water in, dus ik heb nooit te weinig warm water. Als de warmtepomp normaal, rustig draait, dan hoor je hem eigenlijk niet. Op maximum vermogen maakt hij wel wat meer geluid, maar dat duurt nooit lang.

Heeft u nog meer tips om het huis duurzamer te maken?

Als de gasketel ingesteld is op 60°C en u kunt met die watertemperatuur het huis goed verwarmen, dan is dat een goede indicatie dat u kunt overstappen op een warmtepomp.

Verder gebruikt een warmtepomp elektriciteit. Die elektriciteit wek ik weer zelf op met zonnepanelen, waardoor het huis op energiegebied zelfvoorzienend is. Ik heb mijn zonnepanelen gekocht bij energiecoöperatie Greuner.

Wilt u meer weten?

Ben jij geïnspireerd geraakt door de ingrepen die Henk in zijn huis heeft doorgevoerd? Hij vertelt u er graag meer over! Stel hem uw vragen via: henkinzweden@hotmail.com

Zelf aan de slag?

De gemeente heeft een energieloket waar u alle informatie vindt over het verduurzamen van uw woning. Hier kunt u ook een afspraak inplannen met een energiecoach, die bij u thuis komt voor advies.

www.duurzaambouwloket.nl/losser

Klankbordgroep Beuningen

Eind 2020 zijn we in Beuningen gestart met het opstellen van een Wijkuitvoeringsplan (WUP) om te onderzoeken hoe de kern en het buitengebied op termijn aardgasvrij kunnen worden. Hier is een klankbordgroep van inwoners bij betrokken. Henk zit ook in de Klankbordgroep Beuningen. Ze zoeken nog extra leden. Lijkt het u leuk om met ons mee te denken? Neem dan contact op met Simone Huntink van de gemeente Losser, s.huntink@losser.nl of stuur eerst Henk een berichtje voor meer informatie!