Hoe spoort het?

Over het spoor in Twente worden gevaarlijke stoffen vervoerd. Hierbij kan gedacht worden aan brandbare stoffen, giftige stoffen en explosieve stoffen.

De kans dat er een incident gebeurt met het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor is klein. Maar als er iets gebeurt, kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom is het belangrijk risico’s te kunnen herkennen en te weten hoe het beste gehandeld kan worden tijdens een incident.

Wanneer een incident plaatsvindt met een trein worden hulpdiensten via de meldkamer of via de spoorbeheerder op de hoogte gebracht. Het kan maximaal 15 minuten duren voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn; tijdens deze eerste 15 minuten zijn omstanders op zichzelf aangewezen. Om ervoor te zorgen dat omstanders beter en sneller handelen tijdens een incident met een trein wordt Twentebreed in de maanden september t/m november aandacht besteed aan spoorveiligheid via de campagne “Hoe spoort het”. Deze campagne geeft informatie over hoe je een incident kunt herkennen en wat je dan het beste kunt doen.

De campagne bestaat uit een informatiekaart, serious game en bijeenkomsten. De kaart kan vanaf 13 september worden opgehaald bij het gemeentehuis, maar is ook hier te vinden. Wilt u  testen of u een incident herkent en hoe u op de juiste manier kunt handelen? Speel dan de serious game. Kijk voor meer informatie op hoespoorthet.nl

Uitgelicht