Het Servicebedrijf: Op pad met de bomenploeg

Ruim 13.000 bomen heeft het Servicebedrijf van de gemeente Losser in beheer. Logisch, want bij een groene gemeente hoort een groot bomenbestand. Maar een groot bomenbestand zorgt ook voor veel verzorging. Hoe pakt het Servicebedrijf dat aan? Alex Morsink, boomverzorger vertelt er meer over.

“Dit is het tweede jaar dat we dagelijks met een bomenploeg op pad zijn. Aan de hand van een planning gaan we langs alle bomen die we in beheer hebben. Ons doel is om in 6 jaar ons hele bomenbestand te hebben gesnoeid. Daarnaast pakken we natuurlijk meldingen op van loshangende takken of gevaarlijke situaties.”
Een aantal jaar geleden werd het onderhoud grotendeels nog gedaan door een aannemer, nu pakt het Servicebedrijf dit zelf op. Alex: “Zo kunnen we echt het onderhoud plegen dat een boom nodig heeft. We gaan preventief aan de slag met de bomen. Bijvoorbeeld door jonge bomen te snoeien en hiermee te begeleiden in hun groei. Hierdoor zijn we voor de toekomst voorbereid en voorkomen we ongemakken.”

Snoeien hoogwerker (6)Kennis: opdoen en inzetten

De bomenploeg heeft hard gewerkt om kennis te ontwikkelen over het verzorgen van bomen en nu kunnen zij deze kennis ook toepassen. Zo werken zij aan het groen houden van onze gemeente. En dat men verstand van bomen heeft, dat laat Alex wel zien: “Ik ben ETW’er (European Tree Worker). Hiervoor heb ik een opleiding gevolgd waarbij je leert over verschillende soorten bomen, het onderhoud en de verzorging die je kan toepassen. Deze kennis neem ik mee in mijn werk en dat probeer ik ook over te dragen op de rest van de ploeg. Zo zetten we samen de kennis in die nodig is voor de verzorging van onze bomen.”

Wel of niet snoeien?

Bomen zorgen voor een aantrekkelijk landschap en groene kernen. Maar bomen hebben nog veel meer voordelen. Ze bieden een plek aan verschillende soorten dieren, dempen geluiden en gaan luchtvervuiling tegen. In de zomer zorgen ze voor schaduw en weerkaatsen ze zon, in de winter houden ze de koude wind tegen. Ook spelen ze een belangrijke rol bij het vasthouden van water en houden bomen CO2 vast.

Maar als bomen zo belangrijk zijn, waarom snoeien we dan? En waarom op sommige plekken weer niet? Een boom die kan uitgroeien tot zijn natuurlijke vorm heeft voor de natuur de meeste waarde. Alleen is dit niet altijd mogelijk. Daarom snoeien we als er onveilige situaties ontstaan, takken het verkeer hinderen en de boom hulp nodig heeft om gezond te blijven.

Alex: “Bij elke melding die we krijgen kijken we of er een noodzaak is om te snoeien. Als de voordelen van een boom zwaarder wegen dan de nadelen besluiten we om het snoeien (nog) niet te doen. Bij overlast van blad, vruchten en twijgen wordt er niet gesnoeid. We snoeien ook niet om de opbrengst van zonnepanelen te verbeteren. Een volwassen boom heeft te veel waarde voor de natuur en onze gezondheid om hiervoor te snoeien.”

Zelf snoeien, niet doen!

Als we overal om vergelijkbare redenen flink zouden gaan snoeien, gaat dat ten koste van de gezondheid van de bomen, en ons gehele bomenbestand. Het is daarom ook niet toegestaan zelf de gemeentelijke bomen te gaan snoeien. Het kan namelijk zijn dat de boom door onkundige snoei voor een gevaarlijke situatie zorgt of dat de gezondheid van de boom zo wordt aangetast dat er sprake is van blijvende schade of zelfs sterfte van de boom.

Het is dan ook verstandig om snoeiwerkzaamheden van gemeentelijke bomen aan Alex en zijn bomenploeg over te laten.