Greune Deal voor inwoners gemeente Losser: 100 vouchers van 50 euro voor een regenton

Regenwater afkoppelen voor een klimaatbestendig Losser

In het kader van een klimaatbestendig Losser biedt de gemeente Losser haar inwoners een Greune Deal aan; de eerste 100 inwoners die zich aanmelden ontvangen een voucher t.w.v. 50 euro voor de aanschaf van een regenton. Daarmee komt het schone regenwater niet meer in het riool en kan dat water gebruikt worden tijdens droge perioden.

Een van de ambities van de gemeente losser is klimaatbestendiger worden voor de toekomst. We krijgen steeds meer te maken met droogte, hitte, overstromingen en wateroverlast door het veranderende klimaat. Om hiertegen opgewassen te zijn, maken we in de gemeente Losser nu al stapje voor stapje onze omgeving klaar voor een grilliger klimaat.

Een van de belangrijke thema’s binnen klimaatadaptatie is water. Soms hebben we in de zomer niet genoeg water en kleurt ons gazon geel, soms komt het met bakken uit de lucht en stromen de riolen over. Reden genoeg om daar wat aan te doen. Dat kan heel eenvoudig, met een regenton. Die zorgt ervoor dat schoon regenwater tijdens een flinke bui niet in het (overvolle) riool terechtkomt, maar kan worden gebruikt tijdens droge perioden.

Om gebruik van regentonnen te stimuleren heeft de gemeente de Greune Deal Regentonnen in het leven geroepen. De eerste 100 aanmelders krijgen van de gemeente een voucher van 50 euro, die bij de Welkoop Losser, Hubo Losser, of Morsink dier en hobby kan worden ingeleverd. Vanaf 1 april kunnen inwoners zich hiervoor aanmelden. De volgende voorwaarden gelden

  • Deze voucher kan alleen gebruikt worden voor het aanschaffen van een regenton van tenminste 200 liter
  • De regenton mag alleen gebruikt worden voor de opvang van regenwater vanuit een regenpijp
  • De af te koppelen regenpijp moet in de oude situatie aangesloten zijn op de riolering
  • Als u een gemeenschappelijke regenpijp heeft met de buren, overleg dan eerst met hen voordat u de regenpijp afkoppelt van de riolering
  • Deze voucher is niet geldig in combinatie met andere acties. 
  • Inwoners die een voucher ophalen leveren deze binnen vier weken in bij de aangesloten ondernemer die op de voorkant van uw voucher staat.
  • Er is maximaal één voucher per woonadres beschikbaar.
  • Alleen inwoners van de gemeente Losser komen in aanmerking.

De actie start op 1 april. Wie in aanmerking wil komen voor de voucher kan een mail sturen naar i.lammertink@losser.nl. De eerste 100 aanmelders ontvangen vervolgens een gepersonaliseerde voucher. Deze actie loopt van 1 april tot 1 juni. De voucher kan tot 1 juli ingeleverd worden bij de winkels voor een regenton.

Met deze Greune Deal geeft de gemeente Losser uitvoering aan de motie die de gemeenteraad heeft ingediend om het gebruik van regentonnen te stimuleren. Wethouder van Essen is blij met deze Greune Deal van de gemeenteraad: “We proberen regenwater al zoveel mogelijk te scheiden van vuil rioolwater, bijvoorbeeld door bij het vervangen van rioleringen een gescheiden rioolstelsel aan te leggen. Gebieden worden ingericht waar regenwater wordt opgevangen en zo lang mogelijk wordt vastgehouden. Ook vragen we vragen inwoners zoveel mogelijk hun regenpijp af te koppelen van het vuilwaterriool. Dat water kan vervolgens opvangen worden op eigen perceel of tuin, bijvoorbeeld dus met een regenton. Met deze deal maken we het de inwoner gemakkelijker deze stap te zetten.”

Meer informatie over klimaatadaptatie en wat je zelf kan doen aan eigen tuin is te vinden op de website www.groenblauwtwente.nl.