Gratis testmogelijkheid voor grensgangers die in Nederland wonen

Er komt een gratis testmogelijkheid voor grensgangers die in Nederland wonen. Vanaf donderdagochtend 6 mei om 09.00 uur kunnen deze grenspendelaars zich aanmelden voor een test op de website www.grenstesten.nl(externe link).

Omdat de testplicht van reizigers uit Nederland door de Duitse regering is ingevoerd, gaat het kabinet voor inwoners van Nederland die naar Duitsland moeten een gratis testvoorziening opzetten. Dit geldt voor grenspendelaars die voor werk, opleiding of zorg naar Duitsland moeten, en die nu gebruik maken van commerciële teststraten in Nederland. De brief hierover is door staatssecretaris Knops aan het parlement verstuurd en kun je hier lezen: grenstesten.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken voert deze beslissing verder uit

Waarschijnlijk zal vanaf vrijdag 7 mei op een aantal locaties de gratis testmogelijkheid beschikbaar zijn. In de dagen daarna wordt dit uitgebouwd naar ongeveer 20 locaties verspreid over de grensstreek. Voor de testvoorziening is maximaal 12 miljoen euro beschikbaar.

Inwoners van Nederland die gebruik van de testvoorziening willen maken, moeten kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen en hun werkgever, onderneming, school, universiteit, zorgverlener of familielid aan wie mantelzorg wordt verleend, in Duitsland is gevestigd.

Openingstijden en locaties

De openingstijden van de testlocaties zijn op werkdagen van 08.00 uur tot 11.00 uur en 16.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 10.00 uur tot 15.00 uur op zaterdag, zon- en feestdagen. Zodra locaties beschikbaar zijn, wordt dit bijgewerkt op de website.