Met winnares Cathelijne Grobbee blikken we terug op de eerste Schatkamerpluym

Gemeente Losser zoekt verborgen schatten

Vanaf deze week is gemeente Losser op zoek naar “verborgen schatten” voor de tweede Schatkamerpluym. Vorig jaar won Cathelijne Grobbee, eigenaar van camping Het Meuleman, de Schatkamerpluym. In 2019 nam zij de camping in De Lutte over en in de coronatijd toverde ze die om tot een plek voor echte natuurliefhebbers.

Wat betekende de Schatkamerpluym voor jou? 

Het is een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Een echte stimulans om door te gaan en verder uit te bouwen. Tijdens de coronatijd ben je erg op jezelf aangewezen. Collega’s ontmoeten zat er niet in en dat terwijl het op de camping ontzettend druk was. Dat dit toch gezien wordt is dan heel leuk. Het was een volledige verrassing. 

Wat vinden de campinggasten van de camping en het natuurgebied?

De meeste gasten zijn onder de indruk van dit stukje Nederland. Ik hoor weleens terug van gasten die voor het eerst komen dat ze niet wisten dat ook dit Nederland is en dat het hier zó mooi is. Je bent hier echt even weg van de wereld. En dat wordt steeds belangrijker voor mensen: de kans hebben om even te kunnen vertragen. Wat ik ook merk is dat de natuur hier mensen een gevoel van vrijheid geeft. En dat je zelfs even bevrijd wordt van je mobiele telefoon. 

Wat zijn je toekomstplannen voor de camping? 

Ik had een heel duidelijk beeld hoe ik het wilde hebben: een plek voor rust, vrijheid en natuurbeleving. Dat heb ik met lief en leed uitgerold. De camping is op mijn pad gekomen: het was ook alleen deze camping, dit stukje natuur waar ik mee aan de slag wilde. Het is zo’n uniek stukje grond, zo ontzettend mooi. Het geeft zoveel en daarom geloof ik ook dat dit een plek is om te kunnen creëren - voor al haar bezoekers. 

Heb je al iets met de Schatkamerpluym gedaan? 

Ik heb de prijs tijdelijk gebruikt om een nieuwe stichting op te zetten: Stichting Cultureel Lutterzand. Daarmee gaan we een cultureel festival organiseren “Groond”. In het laatste weekend van september dit jaar worden er 5 theatergroepen uitgenodigd om hier, op de camping, een theater te maken. Open voor bezoekers. De Schatkamerpluym was voor mij hierbij echt een aanmoediging. Ik dacht: ik wil niet alleen iets doen voor de campinggasten, maar ook voor de mensen uit de regio en daarbuiten. Als ik hier loop voel ik creativiteit. De grond heeft iets: en daar moeten zoveel mogelijk mensen gebruik van kunnen maken. Zeker in tijden van angst en onzekerheden, zoals corona of crises. Je hebt dan creativiteit nodig om andere invalshoeken te kunnen zien. Cultuur en kunst geven hoop en mogelijkheden. 

Waarom is het belangrijk dat mensen dit jaar weer verborgen schatten nomineren? 

Omdat de prijs echt aanmoedigt om te kijken naar kansen. De mensen die kansen pakken in de culturele en toeristische sector verdienen die aanmoediging. Als je in tijden zoals deze terug kruipt in je schulp wordt het er niet beter op. Je nek durven uitsteken is niet vanzelfsprekend. Zo’n prijs geeft mensen die dat wel durven de aanmoediging om door te gaan. 

Kent u een verborgen schat in gemeente Losser? Een initiatief, evenement, organisatie of persoon die een positieve bijdrage levert aan onze culturele/toeristische sector? Vul dan het nominatieformulier op de website van gemeente Losser in. Voor meer vragen kunt u mailen naar Karin Suthof: k.suthof@losser.nl

Cathelijne Grobbee en Harry Nijhuis