Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

Digitale informatiebijeenkomst over windenergie op 25 januari 2021

Met een online bijeenkomst over windenergie geeft de gemeente Losser informatie en beantwoordt zij vragen over de voorwaarden die het college van B&W wil stellen aan het plaatsen van windmolens in Noordoost Twente, waaronder de gemeente Losser.

Deze voorwaarden staan beschreven in het zogeheten concept Windbeleid NO-Twente, waarvan momenteel de inspraakperiode loopt. Ook staat hierin beschreven hoe de inwoners van de regio kunnen profiteren van windmolens. De livestream was te volgen via het youtubekanaal van Energie van Noordoost twente. 

Hoe groot zijn die molens? Hoe zit het met de bescherming van onze mooie natuur? Heb ik als bewoner inspraak? Wat levert het mij op? Het zijn maar een paar vragen die je zo te binnen schieten. In november vorig jaar heeft de gemeente bekendgemaakt dat ook Noordoost-Twente wil en moet bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. Plan is om in NO-Twente windmolens te plaatsen. Daarvoor zijn nu door de vier gemeenten de randvoorwaarden in concept opgesteld. 

Om bewoners te informeren over het opwekken van windenergie in de regio en vragen te beantwoorden, was er maandag 25 januari om 19.30 uur een livestream te volgen via Youtube. Een fysieke bijeenkomst houden is helaas niet mogelijk in verband met corona. Via deze online uitzending kan iedereen thuis meekijken én vragen inzenden die zoveel mogelijk in de uitzending worden beantwoord.

Op de site www.losser.nl/windenergie staat alle informatie. Daar is ook de link naar de livestream te vinden. Deze kun je gemakkelijk terugkijken. De uitzending was live, je hoeft niet in te loggen. Je kunt dus gewoon kijken en komt zelf niet in beeld. 

Je ziet naar een uitgebreide presentatie, waarin zoveel mogelijk vragen worden beantwoord. Presentatrice Janneke Vaneker spreekt met wethouders Harry Nijhuis en Jaimi van Essen over de aanleiding en achtergrond van de informatie avond. Merlinn van Nieuwkuijk, procesregisseur Energie van Noordoost Twente en beleidsadviseur Antoon Nijland vertellen over de voorwaarden waaraan plannen voor windmolens moeten voldoen, zoals type, locatie, geluid, afstand tot bebouwing en participatiemogelijkheden voor inwoners.  

Nieuwleusen als voorbeeld

Nieuwleusen is al verder met de opwekking van windenergie. In deze plaats, vlakbij Zwolle, is een corporatie bezig met het realiseren van windenergie. Een presentatie van dit burgerinitiatief is maandag te zien. Martijn Bruil legt uit hoe dat er in Losser uit zou kunnen zien en op welke manier de gemeente initiatieven kan ondersteunen.

Vragen stellen via email

Tijdens de uitzending zijn vragen gesteld door kijkers. Een deel is in de uitzending beantwoord. Alle vragen worden nu voorzien van antwoorden. Deze vindt u binnenkort op deze pagina.