Dag van de privacy: hier zijn handige tips

Op 28 januari is het weer de jaarlijkse 'Europese Dag van de Privacy'. Deze dag is bedoeld om Europeanen beter te informeren over het gebruik van persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. We grijpen de gelegenheid graag aan om je een paar tips te geven

Tip 1: Veilig een kopie maken van reisdocumenten

Op vakantie wordt vaak naar een identiteitsbewijs gevraagd, bijvoorbeeld in een hotel of als je iets huurt. Wanneer mag iemand een kopie maken van jouw reisdocument en hoe kan dit op een veilige manier?  We leggen het uit: 

Wie mogen een Kopie van je ID maken?

Maar een bepekt aantal organisaties mogen dit, zoals overheidsorganisaties, je werkgever of bijvoorbeeld je bank. Daarnaast zijn sommige bedrijven en organisaties wettelijk verplicht een aantal gegevens van uw identiteitsbewijs over te nemen. De school of uw zorgverlener bijvoorbeeld. En het hotel en de camping waar u wilt overnachten. Het ID-bewijs of een kopie afgeven, is dan niet nodig. Het soort legitimatiebewijs en het nummer ervan laten opschrijven is voldoende. Kijk voor meer tips op:  Welke organisaties mogen een kopie van mijn identiteitsbewijs maken? | Rijksoverheid.nl

Veilige kopie met app KopieID

Met de app KopieID kun je een digitale ‘kopie’ maken van jouw identiteitsbewijs. In deze kopie kun je de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken
Ook zet je met de app een watermerk in de kopie. In dit watermerk vermeld je het doel en de datum van de kopie. Het watermerk kun je ook toevoegen als je niets hebt doorgestreept. Je kunt de kopie vervolgens versturen of printen. 
Het is ook mogelijk om de bewerkte kopie (dus als er gegevens zijn doorgestreept) veilig op te slaan. Op die manier kun je een kopie hergebruiken. 
Hier vind je een link naar meer informatie over hoe je de app kunt downloaden en over hoe je een veilige kopie zonder KopieID-app kunt maken.

Tip 2: Veilig vernietigen van datadragers en papieren archief

We hebben bijna allemaal apparatuur waarop we gevoelig gegevens opslaan. Denk aan je smartphone, computer, laptop USB-stick of tablet Helaas gaat deze apparatuur ook wel eens kapot. En wat doe je er dan mee? Hoe zorg je er voor dat de gevoelige informatie niet in verkeerde handen komt? 
Op 27 januari, de dag voor de ‘Dag van de privacy’, bieden gecertificeerde bedrijven in heel Nederland hun diensten gratis aan. Op die dag kun je je digitale datadragers gratis veilig laten vernietigen. De bedrijven vernietigen die dag ook gratis al jouw papieren materiaal,  bijvoorbeeld oude bankafschriften of verzekeringspapieren die je niet meer nodig hebt. 

Meer informatie en een lijst van deelnemende bedrijven vind je via deze link. 

Hoe werkt het?

Verzamel je privacygevoelige materiaal, verdeeld in papier en datadragers. Op de speciale Q&A pagina staan voorbeelden van privacy gevoelige materialen genoemd. 
Zoek op de kaart het dichtstbijzijnde inleverpunt voor het adres. Dit wordt zichtbaar als je op de rode pin klikt.

Ga met je materiaal (papier en/of datadragers apart gesorteerd) naar het inleverpunt van jouw keuze. (controleer of je hier naast je papier ook je datadragers kunt inleveren).
Lever jouw spullen in bij de medewerker van het bedrijf en klaar ben je. 
Het bedrijf zal jouw materiaal professioneel, veilig, vertrouwelijk en duurzaam vernietigen, zoals is vastgesteld in de certificeringseisen.

Voor Losser is het dichtstbijzijnde inleverpunt: 

Reisswolf
Parelstraat 21
7554 TL Hengelo
Nederland
074-2502064
hengelo@reisswolf.nl
www.reisswolf.nl