Bloemen ter herdenking Jo ter Laak in Overdinkel

Burgemeester Cia Kroon heeft op 7 september namens het gemeentebestuur bloemen gelegd bij de herdenkingsplaquette van Jo ter Laak. “Het is belangrijk om onze verzetsstrijders te blijven herdenken. Zij hebben hun leven op het spel gezet voor onze vrijheid. Net zoals Jo ter Laak vaak ten koste van hun eigen leven.”

De herdenking is een initiatief van de Historische Kring. Het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerende herdenking wordt. Evenals de herdenking van het bombardement in Glane op 15 februari en de herdenking rondom Henk Brinkgreve op 5 maart. De gemeente Losser realiseert zich welke impact deze gebeurtenissen op de inwoners hebben gehad en nog steeds hebben. Daarom vindt de burgemeester deze herdenkingen van belang.

Jo ter Laak ging op 18-jarige leeftijd in militaire dienst bij het Korps Politietroepen. Na de Nederlandse capitulatie wist Jo naar Engeland te ontkomen en kwam in november 1941 als geheim agent terug. Hij werd op 13 februari 1942 in Den Haag gearresteerd en kwam uiteindelijk terecht in concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Op 7 september 1944 is hij op 31-jarige leeftijd om het leven gebracht. Jo ter Laak werd postuum geëerd met de Bronzen Leeuw, een hoge militaire onderscheiding.
 

bloemen ter heredenking Jo ter Laak

 

Plaquette Jo ter Laak