Blijf alert op eikenprocessierupsen!

Op dit moment zitten net als vorig jaar in veel eikenbomen in Losser eikenprocessierupsen.

De rupsen zijn er dit jaar eerder door het warme weer. Ook zijn de nesten groter en zitten de rupsen lager in bomen. Hierdoor kan er voor mens en dier meer overlast ontstaan. Wees daarom extra alert in de buurt van eikenbomen.

Klachten voorkomen

Vooral in gebieden met veel eikenbomen, zoals bossen en parken, luidt het advies om te zorgen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen. Ga niet onder of in de buurt van deze eikenbomen op de grond zitten. Daarnaast geldt altijd het advies om direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes te vermijden. Het is belangrijk om kinderen attent te maken op het gevaar van de eikenprocessierups. Ook na de actieve periode van de eikenprocessierups (mei, juni, juli) kunnen de achtergebleven restanten van de eikenprocessierupsnesten nog voor overlast zorgen bij mens en dier. De op grijze ballen lijkende lege nesten kunnen namelijk vol vervellingen zitten met nog actieve brandharen. Deze restanten kunnen in eikenbomen zitten, maar door het uitwaaien ook in het gras of op de grond onder de bomen terecht komen.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Losser merkt de bomen waarin eikenprocessierups is aangetroffen met een rood-wit lint. Deze bomen kunt u het beste mijden, omdat brandharen en nestresten door de wind uit de boom kunnen waaien.

Op drukke punten waar veel mensen samenkomen (sportzalen, scholen, winkels) bestrijden we de rupsen actief door ze uit de bomen te zuigen en te verbranden. Hiervoor zet de gemeente een gespecialiseerd bedrijf in.

Helaas kan de gemeente niet vooraf alle rupsen uit de gemeentelijke eikenbomen verwijderen. De kosten voor het verwijderen zouden dan enorm hoog oplopen. Ook het preventief spuiten met een biologisch middel is voor ons een te kostbare zaak. Daarnaast is het effect maar beperkt omdat in Losser veel eiken staan die geen eigendom zijn van de gemeente.

Eikenprocessierupsen in eigen tuin

Als u eikenprocessierupsen in uw eigen tuin heeft dan moet u zelf maatregelen nemen. Voor het verwijderen van rupsen en nesten kunt u het best een gespecialiseerd (hoveniers)bedrijf inschakelen. Vermijd in alle gevallen contact met de rupsen en met de nesten.

Melding maken

Ziet u eikenprocessierupsen klik dan hier voor uw melding.

Eikenprocessierups