Door het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Bekijk de informatiepagina over corona voor de meest actuele informatie. Hier vindt u ook regelingen voor ondernemers.

Bestuurlijke kick off Twentse pilot project MaaS

Donderdag 16 mei vond de bestuurlijke kick off plaats van de Twentse pilot in het landelijke project MaaS (Mobility as a service). De provincie Overijssel en vertegenwoordigers van de 8 partner gemeenten ondertekenden het convenant MaaS pilot Twente.

 

De 8 aangesloten gemeenten die deelnemen aan de pilot zijn: Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Twenterand. Deze 8 gemeenten bedienen 75% van de inwoners van Twente in hun vervoersbehoefte.

 

MaaS pilot Twente

Om de Twentse visie op vervoer mede nader vorm te geven, nemen de 8 partner gemeenten deel aan de drie jaar durende pilot MaaS. Wat de pilot Twente uniek maakt is de focus op vervoer van Wmo-cliënten. MaaS stelt de Wmo-cliënt in staat om gebruik te maken van het reguliere openbare vervoer of andere, lokale opties, wanneer dat mogelijk is. Door gebruik te maken van de app of telefonisch contact krijgt de cliënt advies op maat. Naast de voordelen die MaaS biedt voor alle reizigers in de regio Twente, biedt de pilot de Wmo-reizigers de vrijheid om te kiezen uit meer vervoersmogelijkheden.

 

Wat is MaaS?

MaaS betekent alle vormen van vervoer, passend bij de reisbehoefte, van deur tot deur en zonder belemmeringen tussen de vervoersopties beschikbaar in één app. Alle reisdata die nodig zijn om zo snel mogelijk, duurzaam en zorgeloos van deur tot deur te reizen worden gebundeld. Die data worden getoond in een app die de reiziger informatie biedt over alle vervoersmogelijkheden. Bijvoorbeeld: de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram, of (water)taxi. Of een combinatie daarvan. Met een MaaS-app kun je je reis plannen, boeken én betalen. De app zorgt ervoor dat de reiziger centraal staat. Er wordt daadwerkelijk voldaan aan zijn wensen en behoeften.  

 

Zeven regionale pilots

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zeven regio’s hebben samen zeven landelijk opschaalbare MaaS-pilots ontwikkeld. Deze pilots worden gehouden in: de Zuidas in Amsterdam, Utrecht-Leidsche Rijn, Twente, Groningen-Drenthe, Rotterdam-Den Haag (inclusief Rotterdam The Hague Airport), Eindhoven en Limburg.

 

MaaS project