Lees voor

Paspoort

Beschrijving

  • U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Hiervoor maakt u een afspraak. Na ongeveer een week kunt u het paspoort persoonlijk ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
  • U vraagt een paspoort zelf aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Daarvoor maakt u een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen.
  • Een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig.

Online afspraak maken

U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 053-5377444 tijdens kantooruren.

Voorwaarden

U neemt mee:

  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen.
  • Bij verlies of diefstal van uw reisdocument in het buitenland een proces-verbaal. Zie “Bijzonderheden”.
  • Een pasfoto. Eisen voor de pasfoto (Rijksoverheid.nl).
  • Uw pinpas of contant geld.
  • Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zij kunnen de 'Verklaring toestemming afgifte paspoort/identiteitskaart' invullen. Dit ingevulde formulier en hun originele legitimatiebewijs moet je meenemen. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

Bijzonderheden

Spoedaanvraag

Als u snel een paspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen in Nederland

U doet hiervan aangifte bij de gemeente. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Kwijt of gestolen in het buitenland

U doet hiervan aangifte bij de politie in het buitenland. Op basis van deze aangifte wordt door de gemeente een vermissingsverklaring opgemaakt. Als uw oude document in een andere gemeente is aangevraagd kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat het nieuwe document klaar is.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Rijksoverheid.nl).

Visum

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Regels visum (Rijksoverheid.nl).

Tweede paspoort

Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen Een reden kan zijn dat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Een andere reden kan zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de site van de rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Identificatieplicht

De identificatieplicht (Rijksoverheid.nl) betekent dat iedereen vanaf 14 jaar zich met een geldig identiteitsbewijs moet kunnen identificeren.

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kosten


Paspoort

Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder € 64,40
Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar € 51,20
Spoedprocedure € 47,30 extra

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.

Uitgelicht

Contactformulier

Formulier reizen met kinderen

Identiteitskaart

 

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Hiervoor maakt u een afspraak. Na ongeveer een week kunt u de identiteitskaart persoonlijk ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

lees verder

Zoeken

Volg ons op:

Ondersteunende navigatie