Lees voor

Paspoort

Beschrijving

  • U vraagt een paspoort zelf aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Daarvoor maakt u een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen.
  • Een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig. Voor personen tot 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig.

Online afspraak maken

U kunt 24 uur per dag zelf een afspraak maken of bel 053-5377444 tijdens kantooruren.

Voorwaarden

U neemt mee:

  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen.
  • Bij verlies of diefstal van uw reisdocument een proces-verbaal. Zie “Bijzonderheden”.
  • Een pasfoto. Eisen voor de pasfoto (Rijksoverheid.nl).
  • Uw pinpas of contant geld.
  • Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heb je ook nog schriftelijke toestemming van je ouders of gezaghouders nodig. Zij kunnen het formulier toestemming reisdocument minderjarige invullen. Dit ingevulde formulier en hun legitimatiebewijs of een kopie daarvan moet je meenemen. Natuurlijk mogen ze zelf ook meekomen.

Bijzonderheden

Spoedaanvraag

Als u snel een paspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort of identiteitskaart kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer.

Kwijt of gestolen

Als uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen is, doet u met ingang van 30 mei 2016 aangifte van vermissing bij de gemeente. U doet geen aangifte meer bij de politie. De gemeente maakt een verklaring van vermissing op.
Als uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt of gestolen is, dan moet u daar aangifte doen bij de politie. In Nederland gaat u met het buitenlandse proces-verbaal naar de gemeente. U doet geen aangifte meer bij de Nederlandse politie. Op basis van de buitenlandse aangifte wordt door de gemeente een vermissingsverklaring ingevuld.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reizen met kinderen (Defensie.nl).

Visum

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Regels visum (Rijksoverheid.nl).

Tweede paspoort

Het is mogelijk een tweede paspoort aan te vragen Een reden kan zijn dat u moet reizen op een tijdstip dat uw paspoort voor een aanvraag van een visum bij een buitenlandse vertegenwoordiging is. Een andere reden kan zijn dat u binnen één reis conflicterende landen bezoekt. De lijst van conflicterende landen vindt u op de site van de rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig.
Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden extra voorwaarden. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. En u heeft een brief nodig van uw werkgever waaruit een zakelijk of beroepsmatig belang blijkt.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar uw paspoort of een kopie daarvan. Registratie van uw document (soort en nummer) is meestal al voldoende. Geeft u toch een kopie: schrijf dan op de kopie dat het een kopie is, de datum en aan wie u deze geeft. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Voorkom identiteitsfraude (Rijksoverheid.nl).

Meer informatie

Alle informatie over reisdocumenten (Rijksoverheid.nl).

Kosten


Paspoort

Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort 18 jaar en ouder € 64,40
Paspoort/zakenpaspoort/tweede paspoort onder 18 jaar € 51,20
Spoedprocedure € 47,30 extra

Contact

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.

Uitgelicht

Contactformulier

Formulier reizen met kinderen

Identiteitskaart

U vraagt een identiteitskaart zelf aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen. Daarvoor maakt u een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw identiteitskaart persoonlijk afhalen.

lees verder

Zoeken

Volg ons op:

Ondersteunende navigatie